5 συμβουλές για την στοματική υγιεινή του σκύλου σας!

dog-toothbrush-1

Μυρίζει άσχημα το στόμα του;

Είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει μια απλή κακοσμία στο στόμα του σκύλου σου, όμως είναι κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα υγείας για το κατοικίδιο σου, που μπορεί να μην αφορά μόνο για την στοματική κοιλότητα και τα δόντια του.

Η στοματική υγεία του σκύλου σου είναι πολύ σημαντική, το επισημάνει και η  Αμερικανική Ένωση Κτηνιάτρων AVMA, η οποία χορηγεί και τον Παγκόσμιο μήνα Στοματικής Υγείας των κατοικίδιων κάθε Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την  AVMA, “πάνω από το 85% των σκύλων, μετά την ηλικία των 4 ετών, βρίσκεται η στοματική τους υγεία σε μία κατάσταση όπου βακτηρία επιτίθενται στον μαλακό ιστό του ούλου – η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιοδοντική νόσος. Η περιοδοντίτιδα είναι το τελικό στάδιο μιας πορείας που ξεκινάει από την ανάπτυξη πλάκας στα δόντια του σκύλου.

Πως να βελτιώσετε την στοματική υγεία του σκύλου σας:

1. Τα Σημάδια

Εκτός από τα ούλα και τα δόντια, η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την συνολική υγεία του κατοικίδιου. Ανάμεσα στα σημάδια της περιοδοντίτιδας μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αποχρωματισμένα δόντια, άσχημη αναπνοή αλλά και πρησμένα ούλα που ματώνουν εύκολα. Σε έντονο βαθμό η περιοδοντίτιδα μπορεί να βλάψει μόνιμα το δόντι και να οδηγήσει στην απώλεια του.

2. Οι Αιτίες

Η περιοδοντική νόσος ξεκινάει όταν η πλάκα- ένας συνδυασμός από βακτήρια και υπολείμματα τροφών- εγκαθίσταται στην επιφάνεια των δοντιών και ξεκινάει να επηρεάζει το ούλο.

Τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες και προκαλούν μία φλεγμονώδη αντίδραση που πιθανώς οδηγεί σε ζημιά στο κόκκαλο και τους ιστούς απαγκιστρώνοντας το δόντι από την θέση του.

Ακόμη, εάν και εφόσον τα βακτήρια εισέλθουν στη ροή του αίματος, μπορούν να επηρεάσουν το συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά του σκύλου.

3. Μια Συνηθισμένη Πάθηση

Η Περιοδοντική νόσος στα σκυλιά αλλά και στις γάτες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.  Ακόμη η  AVMA αναφέρει πως πάνω από το 85% των κατοικίδιων, που είναι πάνω από 4 χρονών έχουν αυτή την πάθηση, έτσι αντιλαμβανόμαστε γιατί η Περιοδοντική νόσος είναι το πιο συχνό  πρόβλημα υγείας των κατοικίδιων.

Είναι στο χέρι των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων να μην αφήσουν την περιοδοντίτιδα να εξελιχθεί, μέσω της πρόληψης.

4. Πρόληψη

Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ως πρόληψη για την περιοδοντίτιδα.

Με το βούρτσισμα μπορείτε να ελέγξετε και να περιορίσετε την δημιουργία πλάκας και πέτρας που επηρεάζει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τα δόντια και τα ούλα του σκύλου σας.

5. Προϊόντα για υγιή δόντια

Υπάρχουν προϊόντα τα οποία προσφέρουν αποτελεσματική λύση και είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά, εύπεπτα,  grain free και βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών.

Το Κράνμπερι είναι εξαιρετικό για σκύλους επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 

*Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον κτηνίατρο σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για μιά καλύτερη εμπειρία περιήγησης.