Κολάρο ή σαμαράκι;

kolaro-samaraki

Οτιδήποτε εμποδίζει την φυσική κίνηση του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσει πόνο και προβλήματα στους μυς, την στάση, την ισορροπία και την ανάπτυξη. Και σίγουρα, εν καιρώ, θα επηρεάσει και την συμπεριφορά του σκύλου σας. Γι αυτό είναι σημαντικό να διαλέγουμε τον σωστό τύπο εξοπλισμού για την βόλτα μας και σαμαράκια τα οποία έχουν την μικρότερη επίδραση στην φυσική κίνηση του σκύλου. 

Ας δούμε πρώτα γιατί επιλέγουμε σαμαράκι για την βόλτα μας με τον σκύλο, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι εκπαιδευμένος και “τραβάει”

Στο Nottingham Trent University και το University of Nottingham επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να προσομοιώσουν τον λαιμό του σκύλου και μέτρησαν τις δυνάμεις που εξασκούνται όταν τραβάμε το “λουρί”. Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να μάθει ο σκύλος σας να περπατάει δίπλα σας χωρίς να τραβάει, να χρησιμοποιείτε σαμαράκι εάν τραβάει και πόση βλάβη προκαλούμε στον σκύλο με τις λεγόμενες “διορθώσεις”. Δοκιμάστηκαν οκτώ διαφορετικοί τύποι κολλάρων που συμπεριλάμβαναν κάθε τύπο: δερμάτινα, υφασμάτινα, με επένδυση, στενά, φαρδιά, σχοινί και πνίχτη. 

Η Dr. Anne Carter, υπεύθυνη της έρευνας λέει: 

“Δεν έχει σημασία ποιόν τύπο κολλάρου χρησιμοποιούμε. Την ζημιά την κάνει το τράβηγμα”

Γνωρίζετε πόσοι και πόσο σημαντικοί μυς υπάρχουν στην περιοχή του λαιμού του σκύλου;

Πενήντα τρείς. Πενηντατρείς μύες οι οποίοι στηρίζουν και ελέγχουν λαιμό και σβέρκο, στηρίζουν και ελέγχουν τους ώμους, επιτρέπουν στα πόδια να περιστρέφονται, να τεντώνονται και να μαζεύουν, στηρίζουν και ελέγχουν τον θώρακα και το στήθος, μύες που στηρίζουν και ελέγχουν τις κλειδώσεις και την ισορροπία. Για όσους αμφιβάλλουν μπορούν να αναζητήσουν τον πίνακα Fascicle lengths, PCSA and AI of canine neck muscles ή να επισκεφτούν απευθείας την διεύθυνση https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2100244/table/tbl3/?report=objectonly

Εάν ο σκύλος σας δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμη ή τραβάει στην βόλτα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαμαράκι. 

Κυκλοφορούν βέβαια πολλοί διαφορετικοί τύποι, κάποιοι μάλιστα υπόσχονται πως ο σκύλος σας με το “anti-pull” σαμαράκι του δεν θα τραβάει στην βόλτα και θα είναι ευτυχισμένος. Σωστό; Λάθος. Τα σαμαράκια που υποσχονται βόλτα χωρίς τράβηγμα είναι ακόμη πιο επιζήμια γιατί προκαλούν βλάβες ακόμη και στην ισορροπία του σκύλου. Οι μόνοι τύποι που δεν προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση του σκύλου είναι αυτός που στην ευρώπη ονομάζουν “Η” και “Υ”

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΚΑΜΑ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Σκεφτείτε πως αυτό που φοράει ο σκύλος σας στην βόλτα είναι όσο σημαντικά είναι τα παπούτσια που φοράει το παιδί σας. Επηρεάζουν την κίνηση, την στάση και την ισορροπία και σαφώς την ανάπτυξη. 

Σημείωση για τα κολάρα: Αποδεκτό και νόμιμο κολάρο είναι μόνο το υφασμάτινο, δερμάτινο ή με επένδυση που έχει κανονικό κούμπωμα. Οι πνίχτες, οι πνίχτες με καρφιά, τα κολάρα με καρφιά και τα ηλεκτρικά κολάρα, τα οποία αυτονόητα λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί γιατί η χρήση τους καθιστά βασανισμό, απαγορεύονται. Στον παράλογο κόσμο που ζούμε, βέβαια, απαγορεύεται η χρήση τους, καθώς απαγορεύεται οποιοδήποτε μέσο προκαλεί πόνο ή άγχος σε ένα ζώο, δεν απαγορεύεται όμως ακόμη η πώλησή τους. Όμως, και πάλι, το γεγονός πως βρίσκονται στις προθήκες των pet shops και των κτηνιατρείων δεν νομιμοποιεί την χρήση τους.  Θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν ήδη δύο καταδικαστικές αποφάσεις για την χρήση πνίχτη. Υπάρχει δηλαδή δεδικασμένο που σημαίνει πως εάν κάποιος αποφασίσει να σας καταγγείλει για το απαγορευμένο κολάρο του σκύλου σας, το οποίο μπορεί να αγοράσατε μόνο επειδή σας φάνηκε όμορφο ή πρακτικό, μάλλον δεν θα έχετε καλά ξεμπερδέματα… 

Πηγή

Χρησιμοποιούμε cookies για μιά καλύτερη εμπειρία περιήγησης.